Hasan Boğuldu Göleti ve hikayesi hakkında her şey

Kazdağlarının eteklerinde bulunan birbirinden etkileyici doğal güzelliklerden bir tanesi de Balıkesir Edremit’te yer alan Hasan Boğuldu göletidir. Yıl boyu binlerce ziyaretçiyi kendine çeken Hasan Boğuldu suyunun soğukluğu ve şelalesinin güzelliğiyle büyük beğeni topladığı gibi yaşanmış gerçek hikayesiyle insanın içine hüzün doldurur. Gezebilsem olarak, yaz aylarında ziyaret ettiğimiz Hasan Boğuldu göletiyle ilgili yazımızı ve fotoğraflarımızı sizlerle paylaşıyoruz.

Kazdağları’nın eteklerinde şelale ve göl olarak doğal bir güzellik olan Hasan Boğuldu, doğayı yaşayacağınız oksijen deposu Kazdağlarının temiz havasını doya doya içinize çekebileceğiniz bir yerdir. Tüm dünyayı etkileyen ve herkesin huzurunu kaçıran Koronavirüs pandemisinden sonra yaz kış fark etmeksizin Hasan Boğuldu’ya gidebilir, Kazdağlarını doyasıya gezebilirsiniz.

HASAN BOĞULDU’YA NASIL GİDİLİR?

Edremit’e veya Akçay’a vardığınızda her iki yoldan da gidebileceğiniz Hasan Boğuldu yaklaşık 30 KM’dir. Edremit, Zeytinli ve Beyoba köylerinden Hasan Boğuldu’ya ulaşabileceğiniz gibi Akçay, Kızılkeçili Köyü’nden de gidebilirsiniz.

HASAN BOĞULDU’YA GİRİŞ ÜCRETLİ Mİ?

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kazdağı Milli Parkı’nın kontrolünde olan Hasan Boğuldu Göletine girişler ücretlidir. 2020 yılı için araba başı 24 TL, kişi başı ise 8 TL ücret alınıyor.

HASAN BOĞULDU’DA NELER YAPILIR?

Emine ve Hasan’ın aşk hikayesinde Hasan’ın boğulduğu yerdir. Adını buradan alır. Hasan Boğuldu’daki suların aktığı yerden ise başka bir doğal güzellik olan Sütüven Şelalesi oluşuyor. Hasan Boğuldu’ya ulaştığınızda yaz aylarında bile suyu soğuk olan, yeşil renkli göletle karşılıyorsunuz. Gölete giderken veya dönerken çevre köylülerin açtığı tezgahlara uğrayabilirsiniz. Kiraz, çilek, elma gibi yöresel meyve ve onlarca kekik, zeytinyağı, sabun, bal, konserve ürünlerin tadına bakabilir ve satın alabilirsiniz. Yemyeşil bir doğa, pırıl pırıl buz gibi suları, doğa yürüyüşü, temiz hava, hamak keyfinin tadını çıkarabilirsiniz.

Ayağınız buz gibi suda piknik yapmanın keyfine varabilirsiniz. Mangal İstasyonu bölgesinde hazır taş ocak mangalları kullanabilir veya yanınızda mangal getirebilirsiniz. Akan su üzerindeki masalarda kahvaltı yapılabilir, mangal pişirme alanında mangal yapılıp masalarda yiyebilirsiniz. Yöresel ürünlerden satın alabilirsiniz. Not: Mangal birçok insan için rahatsızlık verici olabiliyor. Yaz aylarında çok kalabalık olan Hasan Boğuldu, pandemiden sonra ziyaret edebileceğiniz yerlerin başında gelebilir.

HASAN BOĞULDU’NUN İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Hasan Boğuldu göletinin hikayesi birbirine kavuşamayan iki gencin acıklı bir sonudur. Hasan ve Emine birbirlerine kavuşamazlar. Hasan gölette boğulur, gömleği bulan Emine de kendini gömlekle asarak yaşamına son verir. Bu hikaye aynı zamanda Cumhuriyet dönemini derinden etkileyen ünlü yazar Sabahattin Ali’nin “Yeni Dünya” adlı kitabının son hikayesidir. Kitaptaki hikaye Hülya Avşar ve Yalçın Dümer’in oynadığı Hasan Boğuldu filminin birebir senaryosudur, konuşma ve diyaloglar kitaptan alınmıştır. Hasan’ın mezarı bugün Zeytinli Köyünde bulunmaktadır.

AYNI İSİMLE FİLM OLDU

Hasan ve Emine’nin hikayesi 1990 yılında film olmuştur. Hasan Boğuldu adıyla Hülya Avşar ve Yalçın Dümer’in oynadığı film aynı bölgede çekilmiştir. Filmde Hülya Avşar, Hacer’i, Yalçın Dümer ise Kaymakam Murat’ı canlandırmaktadır. Hacer, Kaymakam Bey’i Yüksekoba’ya götürürken göletin kenarına vardıklarında gölün isminin Hasan Boğuldu olduğunu söyler.

Hikayesini ise şöyle anlatır: Hasan Zeytinli Köyü’nde bahçıvanlık yapıyormuş. Yüksekoba’da ise obanın en güzel kızı Emine varmış. Ovalı ile Obalının aşk hikayesiymiş bu. Emine ile evlenmesi için töreler gereği sırtına 40 okkalık tuz yüklenen ve o yükü belli bir yere kadar taşıması istenen Hasan’ın öyküsü dramatik bir şekilde biter. Yükün altında daha fazla dayanamayan sıcaktan tuzun sırtını yaktığı Hasan yıkılır kalır. Hasan ‘Emine obana gidemem, köyüme dönemem. Beni buralarda bırakıp gitme’ dese de Emine gözyaşları içinde sırtına yüklediği tuzla yoluna devam eder. Sabah, Hasan’ın sesini işiten Emine gölete gelir. Hasan’ı bulamayan ve gölde boğulduğunu düşünen Emine hediye ettiği şal ile kendini asarak yaşamına son verir. O günden sonra da göletin ismi Hasan Boğuldu diye anılmaktadır.

Gülşah Film tarafından Youtube’e yüklenen Hasan Boğuldu filmini buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Gezebilsem olarak, bu aşk ve duygu yüklü filmi izleyerek, kavuşamamış iki gencin hikayesini hissederek Hasan Boğuldu’yu ziyaret etmenizi, gezmenizi tavsiye ederiz.

One Reply to “Hasan Boğuldu Göleti ve hikayesi hakkında her şey”

  1. Bu öykü beni çok etkiledi.
    Ailemizden 2 Hasan’ı suda yitirdik. Biri, Annemin babası rahmetli dedem Hasan Ayaoku (1955 yılında sulama kanalında boğulmuş), diğeri benim 2 yaş küçüğüm Hasan Demir, 29 Nisan 1992 de Yunanistan’ın Pilos Limanı açıklarında çalıştığı geminin kaza sonucu batması ile 12 denizcimizle kaybolmuştu. Kardeşime Hasan ismini, suda boğulup ölen dedemin adı olduğu için koymuşlar ve ne acıdır ki, o da aynı kaderi paylaştı.

Bir yanıt yazın